Gratis verzending NL, BE & DE
Klantwaardering 9.5

PLANET

We willen de impact van onze kleding op het milieu zo klein mogelijk hebben. Hierbij kijken we naar alle fases van onze kleding, dus van materiaal tot productie en van transport tot onze winkels en kantoren. Uitgedragen? Ook de laatste fase nemen we mee in onze keuzes.

MATERIALEN

De materialen in onze collecties zijn verantwoordelijk voor het grootste gedeelte van onze milieu impact. Door duurzamere materiaalkeuzes te maken, kunnen we onze impact op het milieu verkleinen. 


TOWARDS 100% MORE RESPONSIBLY MANUFACTURED LEATHER 

  • Samen met onze leerleveranciers stimuleren we leerlooierijen deel te nemen aan de Leather Working Group. Leer uit een LWG gecertificeerde leerlooierij is geproduceerd op een meer verantwoorde manier, met een focus op het verbeteren van de milieu impact en veilige arbeidsomstandigheden in leerlooierijen.
  • Daarnaast gebruiken we waar mogelijk plantaardig gelooid leer. Bij deze manier van leerlooien wordt er uitsluitend gebruik gemaakt van plantenresten zoals wortels etc. Er worden geen chroomzouten gebruikt. Hierdoor wordt plantaardig looien gezien als een milieuvriendelijker alternatief. Een nadeel is dat er meer water nodig is, omdat het proces langer duurt dan met standaard chroomlooien.


TOWARDS 100% RECYCLED POLYESTER 
  • Door recycled polyester te gebruiken, besparen we nieuwe grondstoffen en daarmee kostbare energie. Een deel van de voeringen in onze jassen is van recycled polyester, net als alle (care)labels. We streven ernaar om zo snel mogelijk 100% recycled polyester in onze collecties te gebruiken.


TOWARDS 100% MORE RESPONSIBLE COTTON 
  • Katoen is een natuurlijke stof, maar bij de teelt van katoen worden pesticiden gebruikt en is veel water nodig. Wij zijn momenteel aan het kijken naar alternatieven, zoals biologisch of recycled katoen. Uiteindelijk willen we dat al het katoen in onze collecties op een verantwoorde manier is gesourced.

OTHER MATERIALS 
  • Naast leer, polyester en katoen gebruiken we ook andere materialen zoals viscose en wol. Ook voor deze materialen zoeken we naar een duurzamer alternatief.

PRODUCTIE

Door de CO₂-uitstoot, het energieverbruik, het water- en chemicaliën beheer in kaart te brengen en de prestaties per productiefaciliteit dienovereenkomstig te beoordelen, werkt onze lokale CR-vertegenwoordiger in Pakistan samen met de fabrieken en leerlooierijen aan het minimaliseren van hun impact op het milieu.

Support voor leerlooierijen

De voorbereiding voor een leerlooierij om gecertificeerd te worden volgens de Leather Working Group is niet gemakkelijk. Dit is een lang proces wat meerdere jaren duurt. Zo moeten leerlooierijen ervoor zorgen dat er een waterzuiveringsinstallatie aanwezig is die het afvalwater van de leerlooierij zuivert voor hergebruik. Daarnaast moeten er stappen gezet worden voor energieconsumptie, chemicaliënmanagement en afvalmanagement. Ook sociale arbeidsomstandigheden worden meegenomen. 


Wanneer onze leverancier aangeeft ondersteuning nodig te hebben voor de leerlooierij om LWG gecertificeerd te worden, gaan we langs op locatie om trainingen te geven. Door kennis te delen over het certificeringsproces willen we de leerlooierijen in onze ketens zoveel mogelijk ondersteunen.

TRANSPORT & VERPAKKINGEN

Om de CO₂-uitstoot van het transport zo veel mogelijk te beperken, kiezen we als eerste optie voor transport per boot of vrachtwagen. Dat bespaart energie en kosten. Soms komt het voor dat een aantal producten van de collectie toch per vliegtuig mee gaat, bijvoorbeeld wanneer productie langer duurde dan verwacht. Zo willen we dan toch de afgesproken leverdatum halen. Vliegtransport heeft een hogere impact op het milieu dan zee- of wegtransport. We werken momenteel aan een beleid om onze transportvoetprint te verkleinen. 


Sinds 2021 zijn al onze labels en webshopverpakkingen 100% recyclebaar en 100% gerecycled. Onze hangtags, dozen, vloeipapier, stickers en bedankkaart zijn gemaakt van 100% gerecycled papier. We hebben onze plastic tape vervangen voor papieren tape. Dit zijn eenmalige verpakkingen. Om de transitie naar circulaire economie te maken, willen we in de toekomst een herbruikbare webshopverpakking introduceren.

WINKELS & KANTOREN

De energie die gebruikt wordt voor winkels en kantoren is maar een klein onderdeel van onze totale bedrijfsimpact op het milieu. Toch willen we ook hier stappen zetten (wat we van onze leveranciers vragen, vragen we van aan onszelf). Op ons hoofdkantoor gebruiken we 100% groene stroom. Voor onze winkels nog niet, hier werken we aan. Verwarming op kantoor gaat via stadswarmte, dat is restwarmte die vrijkomt van bijvoorbeeld de energiecentrale in Diemen. 


Al het afval op kantoor wordt gescheiden ingezameld voor gemakkelijkere recycling. En onze lunches op kantoor hebben altijd extra veel vegetarische en vegan opties!

DRAGEN & DAARNA

Natuurlijk willen we dat je kledingstuk zo lang mogelijk meegaat. Kwaliteit staat voor ons voorop, in de productie, materiaalkeuze en in onderhoud. Zo kan een leren jas your best friend for life zijn! Om ervoor te zorgen dat je zo lang mogelijk van je favoriete kledingstukken kan genieten, geven wij tips op deze pagina. Ook adviseren we je altijd om de wasvoorschriften in het care label te volgen. Wanneer er iets stuk is bieden wij een repair service aan tot 1 jaar na aankoop. 


Echt uitgedragen? In onze winkels én online kun je kleding inleveren. Samen met onze partners Returnista en Sympany willen we de textielketen meer circulair maken. Lees hier meer over hoe we dit doen. Of denk eens aan een kledingruil met je vrienden!


CIRCULARITY

We willen naar een circulaire wereld, waarin afval niet bestaat. Er is namelijk meer dan genoeg textiel op de wereld. De weg van een lineaire wereld naar een circulaire kost tijd.  En we zijn er met zijn allen nog lang niet. Wij willen hieraan bijdragen. Bijvoorbeeld door meer en langer (her)gebruik door reparatie. Meer gerecycled materiaal in onze collecties. Faciliteren van inzameling, sortering en recycling in onze winkels. En bij onze leveranciers: zo wordt er van het leren snijafval van onze lammy’s quilted producten gemaakt. Stap voor stap willen we naar meer repair, reuse en recycle.

LESS CHEMICALS

Al onze leveranciers volgen ons chemicaliën controle beleid. Als referentie voor leveranciers hebben wij een Goosecraft Restricted Substances List (RSL) ontwikkeld. Hierin staan zowel wettelijke (REACH) vereisten als bovenwettelijke eisen voor het chemicaliëngebruik. Met betrekking tot chemicaliën eisen wij van onze leveranciers dat zij de juiste maatregelen nemen bij het opslaan, gebruiken en afvoeren van de chemicaliën om werknemers en het milieu te beschermen. Wij moedigen onze leveranciers aan om te werken met de Manufacturing Restricted Substances List (MRSL) van ZDHC, een Chemical Inventory Sheet en een MSDS (Material Safety Data Sheet).


Goosecraft bepaalt elk seizoen welke producten getest moeten worden en op welke chemicaliën. Deze tests worden willekeurig geselecteerd. Zo kunnen we het gebruik van chemicaliën in onze producten, en ook meteen onze leveranciers, evalueren en monitoren.