Betaling-banner

Een vlekje gemaakt op je favoriete leren kledingstuk?

 

Geen zorgen, met de juiste methode en producten kun je leer zelf schoonmaken.Leer gaat lang mee, gelukkig maar! Maar dat betekent ook dat je af toe vlekken moet verwijderen om je leren item mooi te houden. Als je leren kledingstuk grote vlekken heeft of je kledingitem gemaakt is van kwetsbaar leer kun je het beter laten reinigen door een goede leer reinigingsspecialist om te voorkomen dat je het leer beschadigd.

Gelukkig kun je kleinere vlekken ook prima zelf verwijderen. Gebruik hiervoor niet hetzelfde schoonmaakproduct die je gebruikt voor andere kleren, dit zal het leer beschadigen. Wij geven je hier graag wat tips om je leren kledingstuk schoon te maken. Let wel: het opvolgen van deze tips is volledig op eigen risico, wij kunnen niet aansprakelijk worden gesteld voor de resultaten.

Vlekken op je leren item? Zo maak je ze schoon:

 • Regendruppels/lichte vlekjes

  Opgedroogde regendruppels en andere lichte vlekjes kun je met een fijne zachte borstel, leder sponsje of met droogschuim van lederzeep behandelen. Ook kun je deze vlekjes laten verdwijnen door het leer van het kledingstuk tegen elkaar te wrijven.

 • Vetvlekken

  Voor het schoonmaken van een vetvlek in leer, pak je een schone doek om daarmee zoveel mogelijk vet opnemen uit het leer. Strooi vervolgens een ruime hoeveelheid talkpoeder (of maïzena) op de vlek en laat dit een nacht zitten. Dit zal het vet absorberen. Borstel het poeder de volgende dag van het leer af en de vlek zal verdwenen moeten zijn.

 • Ander type vlekken

  Het beste kun je een milde, pH-neutrale zeep (bijvoorbeeld babyshampoo, glycerine zeep of milde lichaamszeep) gebruiken. Gebruik nooit bijtende oplosmiddelen zoals benzine of aceton. Mix 1 deel milde zeep met 8 delen water. In verband met waterhardheid en kalkgehalte kun je het beste gedestilleerd water gebruiken uit de fles in plaats van kraanwater. Om er zeker van te zijn dat je je leren kledingstuk niet beschadigd, is het verstandig de zeep-mix even te testen op een klein stukje leer dat uit het zicht is. Bijvoorbeeld de binnenkant van de manchet. Laat het drogen en bekijk het effect. Als je ziet dat het leer niet verkleurd of beschadigd is kun je aan de slag. Gebeurt het wel dan is het verstandig je kledingstuk naar een leerreiniging specialist brengen.

  Gebruik een spons met wat zeep-mix om het leer zachtjes af te vegen (niet schrobben). Voorkom dat je het leer tijdens het schoonmaken drijfnat maakt. Veeg bij het schoonmaken met de nerf van het leer mee in plaats van ertegenin. Dep het kledingstuk vervolgens met een droge, schone doek om het overtollige vocht te verwijderen. Laat het leer vervolgens aan de lucht drogen en voorkom direct zonlicht. Zodra het droog is kun je een klein beetje leer crème aanbrengen om het materiaal te voeden en te beschermen. Het is ook verstandig om, nadat je leer nat geweest is, het kledingstuk opnieuw in te spuiten met beschermende impregneerspray die je online bij ons in de shop kunt bestellen.

Tips voor gebruik

 

Leer is een echt natuurproduct, een levend materiaal dat ademt en flexibel is. De zichtbare nerven, poriën, littekens, insectenbeten en lichte sterkte- en kleurverschillen in de huid typeren de echtheid van uw kledingstuk. Dit zijn geen materiaalfouten en kunnen niet als klacht worden aangemerkt.

De natuur heeft hier zijn handtekening achtergelaten. Het is belangrijk dat dit kledingstuk vóór het dragen grondig ingespoten wordt met een vlek- en waterafstotende kleurloze impregneerspray, voor een betere bescherming tegen vuil en water, bijvoorbeeld met de impregneerspray. Wij adviseren u onderstaande onderhoudsaanwijzingen op te volgen, zodat u lang plezier van dit waardevolle kledingstuk heeft.

Onderstaande tips geven wij aan iedereen mee die bij ons een leren item hebben gekocht:

Een nieuwe leren dames jas of leren heren jas bestellen? Bekijk de nieuwste collecties online.