Gratis verzending NL, BE & DE
Klantwaardering 9.5

Hoe moet ik een suède jas onderhouden?

Suède wordt vaak gebruikt voor GOOSECRAFT jassen. Dit type leer is zacht, soepel en voelt als een tweede huid tijdens het dragen. Suède is gemaakt van de binnenkant van een dierenhuid. Dat houdt in dat het erg kwetsbaar is. Goed onderhouden is daarom noodzakelijk.

Zit er een vlekje op? Geen zorgen, met de juiste methode en producten kun je het zelf schoonmaken. Suède gaat lang mee, gelukkig maar! Maar dat betekent ook dat je af toe vlekken moet verwijderen om het item mooi te houden. Als je kledingstuk grote vlekken heeft of gemaakt is van kwetsbaar suède kun je het beter laten reinigen door een goede reinigingsspecialist om te voorkomen dat je het verder beschadigd.

Gelukkig kun je kleinere vlekken ook prima zelf verwijderen. Gebruik hiervoor niet hetzelfde schoonmaak product die je gebruikt voor andere kleren, dit zal het suède beschadigen. Wij geven je hier graag wat tips om je leren kledingstuk schoon te maken.

Let wel: het opvolgen van deze tips is volledig op eigen risico, wij kunnen niet aansprakelijk worden gesteld voor de resultaten.

Verschillende vlekken vragen om verschillende behandelingen. Zo maak je ze schoon!

Regendruppels/lichte vlekjes
Regen is soms niet te voorspellen. Suède kan het minst goed tegen water en regen vlekken, toch kunnen ook deze vlekken uit de jas of een ander suède product. Allereerst moet het deel rond de vlek worden bevochtigt met water op kamertemperatuur. Hier kan ook een speciaal suède borsteltje gebruikt voor worden. De vlek moet goed bevochtigt worden. Laat de jas vervolgens achter in een goed geventileerde omgeving om te laten drogen.
Vervolgens is het verstandig om de jas of het andere product in te spuiten met impregneerspray.

Vetvlekken
Vetvlekken is voor de meeste stoffen de lastigste soort vlek. Als de vlek nog nat is, dep deze dan met een doek om zoveel mogelijk vet op te nemen. Strooi vervolgens talkpoeder of een andere absorberende poeder over de vlek. Het poeder absorbeert het vet. Dit proces moet minstens een nacht drogen. Veeg de volgende dag het poeder van de vlek met een suèdeborstel weg.
Vervolgens is het verstandig om de jas of het andere product in te spuiten met impregneerspray.

Ander type vlekken
Een manier om ander soort vlekken weg te halen is door middel van stoom. Door bijvoorbeeld water te koken in een pan of waterkoker. De jas kan vervolgens boven het stom gehouden worden. Het suède mag niet nat worden, dus doe dit proces niet langer dan 30 seconden. Eventueel kan de vlek ook behandeld worden door zachtjes op de vlek te borstelen met een speciaal borsteltje. Laat de jas vervolgens drogen op kamertemperatuur.
Vervolgens is het verstandig om de jas of het andere product in te spuiten met impregneerspray.

Het onderhoud van suède

Voordat je een nieuw suède jacket of schoenen aandoet, is het verstandig om deze eerst in te sprayen met een impregneerspray. Deze is hier te koop. Dit beschermt jouw nieuwe favoriete item tegen vlekken, water en verkleuringen. Wij adviseren om de tips hieronder op te volgen zodat je lang plezier hebt van jouw suède kledingstuk, jas of schoenen.

Tips

  • Suède is een kwetsbaar type leer. Wrijf er daarom niet te hard overheen, dit kan het leer beschadigen.
  • Gebruik een suède gum om kleine vlekjes te verwijderen van een suède jacket of suède schoenen.
  • Leg suède kleding nooit in de buurt van een kachel, open haard of om te drogen in de zon.
  • Bewaar je suède kledingstuk nooit in een plastic zak. Het leer kan niet ‘ademen’ door het plastic heen. Bewaar je kledingstuk liever in een stofzak of een schoenendoos. 
  • Bewaar suède-artikelen niet op vochtige plaatsen.